Az áruk helyzete

Az áruk helyzete

 

A közösségi árutovábbítás 1968. évi bevezetése óta lényegében az áruk vámjogi helyzete az a tényező, amely meghatározza, hogy a tranzitárukat T1 vagy T2 árutovábbítási nyilatkozattal szállítják–e. Bizonyos körülmények között bizonyítékot kell bemutatni az áruk helyzetéről.

 

Külső és belső árutovábbítás

 

A közösségi árutovábbítási  eljárásnak két kategóriája van:  a T1 (külső árutovábbítás) és a T2 (belső árutovábbítás), amelyek általánosan a szállított áruk eltérő helyzetét tükrözik.

 

1. A külső közösségi árutovábbítási

(T1) eljárás főként a nem közösségi áruk mozgására vonatkozik. Felfüggeszti a vonatkozó vámokat és közterheket addig, amíg az áruk elérik rendeltetési helyüket a Közösségben.

A külső közösségi árutovábbítási eljárás (T1) azonban kötelező az olyan közösségi áruk mozgására, amelyeket egyébként a T2 árutovábbítási eljárással szállítanának,

amikor az árukat egy vagy több EFTA–országba, vagy  azokon keresztül exportálják és az egységes  árutovábbítási eljárást alkalmazzák.

 

2. Belső közösségi árutovábbítás

T2  A belső közösségi árutovábbítás (T2) eljárás a közösségi  árukra vonatkozik, amikor azokat a Közösség vámterületének egyik pontjáról egy másikra fuvarozzák, egy vagy több EFTA–ország területén keresztül. Ez az eljárás nem alkalmazható, amikor az árut teljes egészében tengeren vagy légi úton szállítják.

 

3. T2F  A belső közösségi árutovábbítás

T2F eljárása azoknak a közösségi áruknak a szállítására vonatkozik, amelyeket a Közösség vámterületének nem adózó területeiről vagy azok között fuvaroznak. A Közösség vámterületének nem adózó területei azok a területek, amelyekre a 77/388/EGK irányelv (HÉA–irányelv) rendelkezései nem vonatkoznak.